Lopen met de rollator

Hoe zorg je dat je veilig ergens komt? Hoe sta je beter op? Ook na een val. Hoe loop je beter? Welke rollator is het beste en zijn die er ook in hippe designs? Waar moet je op letten bij het kopen van een rolstoel en welke andere loophulpmiddelen zijn er nog meer? We speurden voor jou de beste oplossingen en hulpmiddelen op om nog beter en veiliger in beweging te blijven en gewoon kunnen gaan waar jij naar toe wilt. Bekijk ze allemaal! We hebben ze voor je ingedeeld per soort hulpmiddel en / of aktiviteit. En natuurlijk vind je naast de hulpmiddelen ook nog een aantal handige tips.

Djtdnqsvw

Rollator

Als je wat extra ondersteuning kan gebruiken bij het lopen, is de rollator een goede oplossing. Ook als je problemen hebt met je evenwicht of om een andere reden niet zo stabiel loopt, kan je er met de rollator toch goed op uit. Om goed met dit loophulpmiddel te wandelen, is het wel belangrijk dat voldoende kracht in je benen hebt en je je armen en handen goed kan gebruiken. Omdat je er op steunt en er de rollator mee bestuurt en afremt.

Tip: makkelijk je rollator over een stoepje heen krijgen

Het kan erg lastig zijn om een rollator over hobbels te krijgen. Je voorste wielen hebben hierbij snel te neiging dwars te gaan staan. Je kan zelf een handgreep maken, bijvoorbeeld door een stuk tuinslang tussen je zitje en frame te klemmen. Hierdoor kan je je rollator wel even een klein beetje van voren op te tillen.

Kies de rollator die bij je past

Je kan een rollator huren, of er voor kiezen om er een tweedehands of nieuw te kopen. Maar voordat je dat gaat doen, wil je natuurlijk graag weten welke rollator je het beste kan kiezen. Je kan ook zelf een en ander uitzoeken, en als je er niet uit komt kan je altijd een professional, zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut, vragen te helpen. Er zijn veel sites met keuzehulpen, maar als deze sites van een verkoper zijn of verkopers worden toegelaten tegen betaling, is de hulp niet onafhankelijk en kan je je vraagtekens plaatsen bij de betrouwbaarheid. De belangrijkste criteria bij het kiezen van je rollator zijn: 

De rollator voor binnen, buiten of binnen én buiten

Gebruik je de rollator alleen voor binnen, dan is het fijn als deze klein en wendbaar is. Het is goed om te checken hoe breed je deurkozijnen zijn, zodat je niet een te grote rollator
kiest. Een rollator met 3 wielen, of een delta rollator, kan makkelijk overal langs. Deze rollator is wel iets minder stabiel en je kan er ook niet op zitten. Een voorbeeld van een binnenrollator is de Let’s Go. Voor binnen zijn kleine wielen wat handiger dan voor buiten, waar juist grote wielen veiliger zijn. Gebruik je de rollator voor binnen én buiten? Dan is een compacte rollator met stevige wielen raadzaam. Denk hierbij aan de rollators Quatro en Premis Provo of de rollator en rolstoel Rollz Motion.

De rollator meenemen in de bus, trein of auto

Een lichte rollator kan jij (met hulp) optillen op om mee te nemen in bijvoorbeeld de bus, tram, metro of trein. Veel rollators zijn bovendien opklapbaar, zoals de rollator en rolstoelen Gemino 30, Rollz Motion en Drive Diamond deLuxe. Superhandig als je je rollator mee wil nemen in de auto. De ene rollator is wel makkelijker inklapbaar dan de ander. En die zijn vaak minder stevig. Maar stevigheid is heel belangrijk als je veel de stoep op en af gaat met je rollator.

De juiste maat rollator

Hoe lang ben je? De beste hoogte van de rollator is als de handvatten ter hoogte van je polsen komen wanneer je ontspannen staat. De meeste rollators zijn verstelbaar in hoogte en er zijn speciale rollators voor kleine of juist lange mensen, zoals de rollator Topro Troja en de Gemino 30. Als je zelf stevig bent, is het goed om te kiezen voor een rollator die dat ook is. Een extra brede rollator kan ook een oplossing zijn, een voorbeeld is de rollator ExcelCare XL-90.

Niet alle rollators passen dus bij iedereen. Het kan prettig zijn om van tevoren een proefritje te maken om te ervaren welke rollator je het fijnst vindt om mee te lopen.

Verschillen tussen rollators

Er wordem enorm veel soorten rollators gemaakt. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

  • Met 3 en 4 wielen: met 4 is veel stabieler maar 3 kan soms goed genoeg zijn voor gebruik binnenshuis. Een voorbeeld van een driewiel rollator is de Premis Delta.
  • Gewicht: het materiaal waarvan de rollator wordt gemaakt verschilt: kunststof, aluminium. Hoe lichter, hoe makkelijker te vervoeren. En hoe wendbaarder, waardoor-ie niet erg geschikt is als je balans- en evenwichtsproblemen hebt. De driewiel rollator Premis Delta is erg licht en goed wendbaar, alleen door de 3 wielen minder stabiel.
  • Met en zonder zitje: handig als je onderweg even wil rusten. Bijvoorbeeld de rollator Premis Provo.
  • Met (veilige) boodschappenmand: soms onder het zitje, vaker onderin de rollator. Met een klep of sluiting is natuurlijk veiliger dan zonder. De rollators Quatro en Provo beschikken over een mand. De shoprollators Promenade en Rollz flex shopper beschikken over een grote tas voor jouw boodschappen.
  • Grote en kleine wielen: grote zijn prettig voor buiten, kleine prima voor binnen.

Veilig en comfortabel met de rollator en bagage lopen

Hoe voorkom je struikelen en vallen? Ieder jaar belanden helaas veel mensen op de eerste hulp door een val met de rollator. Tips om die kans te verkleinen:

De juiste afstelling en inrichting

  • Is de rollator goed afgesteld op je lengte?
  • Kleedjes en drempels in huis maken het lopen lastiger. Verwijder ze of gebruik drempelhulpen.
  • Losliggende stoeptegels op je route? Mijd ze zoveel mogelijk en meld dit eventueel bij je gemeente.
  • Gebruik speciale houders wanneer je een wandelstok, krukken of paraplu wil meenemen.

Onderhoud je rollator goed

  • Doen je remmen het nog goed? En heb je voldoende kracht om ze snel te kunnen gebruiken? Controleer dit regelmatig zelf en laat dit ook regelmatig doen door een monteur. Remmen kunnen snel slijten.
  • Zitten de remkabels en handvatten goed vast aan je rollator en steken ze niet te veel uit dat het gevaarlijk wordt? Voorkom dat je achter de draden blijft steken of dat er een handvat losschiet. Er zijn overigens rollators met weggewerkte kabels.

Gebruik je rollator verstandig

  • Zet je rollator op de parkeerrem voordat je gaat zitten en ook als je wilt blijven staan terwijl je op je rollator steunt.
  • Hoe verder je van de rollator afloopt, hoe groter de kans op een val. Loop jij wel zo dicht mogelijk tegen de rollator aan?
  • Ga de stoep veilig op- en af bij de rolstoelopgangen.
  • Vervoer geen al te zware dingen en hang geen tassen aan het stuur. Dat maakt de rollator minder stabiel en ze kunnen tegen of tussen de wielen komen.
  • Blijf niet te lang doorlopen en rust uit als je moe bent.

Als je met een rollator niet over de drempel heen kan rijden, kan je een drempelhulp of oprijplaat neerleggen, een vaste drempelhulp naast je eigen drempels of je neemt een mobiele meeneemdrempel mee om een winkel of restaurant binnen te komen. Bij sommige rollators is een kleine drempelhulp ingebouwd: een voetpedaaltje op de wielen, waarmee je je rollator een beetje omhoog kan wippen en zo de drempel op kan gaan. Om ook in het donker goed zichtbaar te zijn, kan je reflectoren of lampjes kopen. Die voor fietsen zijn vaak ook geschikt voor je rollator.

Accessoires

Een rollator is vaak uit te breiden met allerlei hulpmiddelen en accessoires:

  • Rugsteun: zoals bij de Heavy Duty en de Gemino 30
  • Dienblad: zoals dit dienblad. Deze kan je gebruiken bij bijvoorbeeld de rollators Quatro en de Premis Provo
  • Paraplu (aan je rollator bevestigd)
  • Stokhouder: deze krijg je gratis bij de rollator ExcelCare XL-90
  • Boodschappentas of –netje: shoprollators Promenade en de Rollz Flex Shopper zijn al speciaal gemaakt voor je boodschappen. De rollator Topro Troja beschikt al over een netje waar je jouw boodschappen in kan doen.
  • Bidonhouder
  • Tassen om je rollator in te vervoeren

Vaak koop je deze accessoires bij jouw merk rollator, want niet alles past op alle rollators. Om je rollator veilig op te bergen, kan je een transporttas gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, kan je de tas natuurlijk ook gebruiken om je rollator mee te vervoeren, als je bijvoorbeeld op pad gaat met een auto.

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Elektrische aankoppelbike

Ben je op zoek naar elektrische ondersteuning voor je handbewogen rolstoel waar je lekker vaart mee kan maken? Een elektrische aankoppelbike is misschien iets voor jou: een aankoppelstuk dat je op en aan je rolstoel koppelt en waarmee je volledig elektrisch aangedreven op pad kunt. Welke elektrische aankoppelbikes zijn op de markt en welke past bij jou? We scoutten de opties voor je op een rij in de onafhankelijke keuzehulp.
Bekijk keuzehulp