Vervoerd worden

Je wil eropuit. Naar je werk, een bezoek brengen aan familie, vrienden of een dag uit. Misschien kan jij niet zomaar de auto, trein of fiets pakken omdat je een blessure of handicap hebt. Als het niet lukt zelf ergens te komen, kan jij je laten vervoeren. Misschien kan iemand in de buurt je helpen of kan je met iemand meerijden. Je kan een vervoersdienst inschakelen zoals een taxi, de regiotaxi, de wijkbus of Valys. Een auto huren waarmee iemand je kan vervoeren of ondersteuning inschakelen voor het openbaar vervoer, kan natuurlijk ook. Er zitten grote verschillen in kosten en de reistijden, dus goed om te kijken welke oplossing het beste bij jou en je planning en budget past.

F d dc b da

Met iemand meerijden

Je kan mensen uit je buurt inschakelen voor vervoer, bijvoorbeeld voor een dag uit of om samen boodschappen te doen. Er zijn heel veel plaatselijke en regionale organisaties die dat regelen. Zoek door in je browser buurthup in te tikken + je postcode.

Met de taxi

In het kort:

  • Voor iedereen
  • Vooral korte afstanden, lange afstanden zijn mogelijk maar prijzig
  • Je kan meenemen wat in de kofferbak past
  • Persoonlijk: op jouw tijd direct naar jouw bestemming

Voor een kleine afstand kan je een taxi inschakelen. Een ‘gewone’ taxi is prettig omdat je daarin alleen of met bekenden reist. Je hoeft dus niet op medereizigers te wachten of met ze mee om hoeft te reizen, zoals bij de regiotaxi en Valys (meer informatie lees je verderop).

Er is ook nog een speciale taxi die je vanaf meerdere NS-stations kan nemen: de NS Zonetaxi (eerdere heette dit de treintaxi). Dit is iets goedkoper dan een gewone taxi. Je moet eerst lid zijn van de taxi (en een online account maken met je OV-chipkaart) om er gebruik van te kunnen maken. Meer hierover lees je op de NS-site.

Vergoedingen voor de taxi

Soms kan je een vergoeding krijgen voor taxivervoer. Het kan zijn dat je gemeente dit (deels) vergoedt of je zorgverzekeraar. Op de site Independer zie je een overzicht van de zorgverzekeraars die taxivervoer vergoeden. Meer informatie over een vergoeding door je gemeente kan je bij het Wmo-loket opvragen.

Met de regiotaxi

In het kort:

  • Voor iedereen, korting voor WMO-pashouder en begeleider
  • Korte afstand: maximaal 5 zones of ongeveer 22 km
  • Je rollator of rolstoel kan mee
  • Je reist vaak samen met anderen, waardoor je reistijd maximaal 1,5 keer langer duurt dan met een gewone taxi
  • Vertrek 15 minuten eerder of later dan afgesproken
  • Minimaal 1 uur van tevoren boeken, tussen 6.00 (vertrek) en 1.00 uur (aankomst) 

De regiotaxi wordt ook wel deeltaxi of Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) genoemd. Iedereen kan gebruik maken van de regiotaxi, ook als je een rolstoel of scootmobiel gebruikt. Vaak reis je samen met anderen die naar andere locaties gaan. Je reis kan dus langer duren dan wanneer je een reguliere taxi neemt. De prijs voor een regiotaxi is wel lager. De prijzen verschillen per regio maar overal betaal je per zone en altijd één zone als starttarief.

Vergoedingen voor de regiotaxi

Als je recht hebt op een WMO-pas, kan het zijn dat je korting krijgt op de taxi en een begeleider mee mag nemen met de regiotaxi. Je kan bij jouw gemeente een WMO-pas aanvragen.

Soms vergoedt de zorgverzekering een deel van het taxivervoer of ander vervoer. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Met de Valys

In het kort:

  • Alleen voor Valys-pashouders
  • Langere afstand: minimaal 5 zones, meer dan ongeveer 22 km
  • Je rollator of rolstoel kan mee
  • Gedeeld, wachttijd en omrijden

Als je een langere reis moet maken, kan de Valys een oplossing voor je zijn. De Valys is er speciaal voor ouderen en mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn. Omdat het openbaar vervoer nog niet in heel Nederland toegankelijk is voor iedereen, is de Valys er.

Vergoedingen voor de Valys

Je kan gebruik maken van de Valys als je een Valys-pas hebt. Die kan je krijgen als je een bewegingsbeperking hebt en aan specifieke voorwaarden voldoet. Bekijk hiervoor de website van de Valys. Je krijgt met de Valys op een vast aantal kilometers vervoer per jaar tegen een laag tarief. Meer hierover lees je op de site van Valys

Als je meer dan het vaste aantal kilometers vervoer nodig hebt voor Valys, kan je een zogenoemd Hoog Persoonlijk Kilometerbudget (HoogPKB) aanvragen. Bijvoorbeeld voor je regelmatige reizen naar het ziekenhuis. Dit is een vergoeding voor in totaal 2.250 km per jaar, waarbij je zelf 20 cent per km betaalt. Je kan op de website van HoogPKB kijken of je hier recht op hebt en direct een aanvraag indienen. Als je geen recht hebt op een HoogPKB en toch meer vervoer nodig hebt, kan je tegen commercieel tarief (en met een Valys-pas) gebruik maken van Valys.

Je kan met Valys zowel met een speciale bus reizen (Valys Basis), als met de trein (Valys Vrij). Ook is het mogelijk om begeleiding te krijgen bij je vervoer, als je aan de voorwaarden voldoet (Valys Begeleid). Lees er meer over op de website van Valys.

Met de wijkbus of buurtbus

In bijna alle gemeentes in Nederland rijdt een wijkbus of buurtbus (het heeft in verschillende gemeentes verschillende benamingen). Via de website van je gemeente of door op vervoer in jouw plaats te zoeken in Google, kom je tot de juiste informatie.

Daarnaast rijdt er op 70 plaatsen in Nederland een Boodschappenplusbus, die je kan inschakelen om boodschappen te doen, maar ook om een dag uit te gaan. Iedereen boven de 55 jaar kan gebruik maken van deze bus. De bussen worden bestuurd door vrijwilligers en zijn een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Je vindt de bus bij jou in de buurt via de  website van het Ouderenfonds.

Aangepaste auto huren

Een auto huren en iemand vragen je te vervoeren, kan ook een oplossing zijn. Via platforms en bedrijven voor autoverhuur, kan je enkele aangepaste auto’s huren waar een rolstoel in kan. Deze platforms bieden aangepaste auto’s aan op verschillende plekken in Nederland:

  • Snappcar toont beschikbare auto’s die je van particulieren huurt. Zoek op Speciaal voertuig (en kijk daarbij even door de mooie maar minder praktische oldtimers heen, die vallen ook onder die categorie) en je vindt de aangepaste auto’s bij jou in de buurt.
  • De Zonnebloem heeft de Zonnebloemauto te huur op enkele plaatsen in Nederland. Deze auto kan je in rolstoel of scootmobiel vervoeren en je kan er makkelijk meer mensen in meenemen voor bijvoorbeeld een dag uit.
  • Via een grote autoverhuurder als Hertz is het op een enkele plaatsen in Nederland mogelijk om een aangepaste auto te huren. Op de website van Hertz lees je er meer over.
  • Ook lokaal bij lokale autoverhuurders kan je soms een aangepaste auto huren.

Heb je goede ervaringen met verhuurbedrijven met meerdere vestigingen in Nederland, die nog niet in dit overzicht staan? We horen het graag, zodat we de informatie kunnen verbeteren.

Met het openbaar vervoer

De bus, tram, metro of trein. Hoe reis je met het openbaar vervoer (OV) als je een blessure of handicap hebt? Als je met het openbaar vervoer wil en kan reizen, kan je daarbij ook ondersteuning krijgen. Lees er verder over op de pagina over openbaar vervoer.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Word jij op een andere manier vervoerd? Of heb je ervaring met een van deze vervoersoplossingen? We vullen de informatie over vervoer graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Met dank aan Blijf Veilig Mobiel voor gebruik van de beelden.