Loophulpmiddel

Er zijn steeds meer innovatieve loophulpmiddelen om mee op pad te kunnen gaan. Welk past bij jou? De beste en meest innovatieve loophulpmiddelen staan hieronder voor je op een rij.

Bpxvcnbssi affc

Trippelstoel, looprek, loopfiets, step, skates en skateboard

Naast een wandelstok en krukken, de rollator en (elektrische) rolstoel, zijn er legio andere loophulpmiddelen en worden er steeds meer ontwikkeld. Je kent de trippelstoel, het looprek en de loopfiets misschien wel. De loopfiets wordt steeds hipper en is in steeds meer verschillende varianten te koop. En wat dacht je van de step, , rolschaatsen of een skateboard? Moderne loophulpmiddelen die je steeds meer ziet in de winkelstraten en die heel handig kunnen zijn als je een blessure of handicap hebt. Je kan ze allemaal zowel nieuw als tweedehands kopen.

Vervoersmiddel Positie Bediening Binnen/buiten Ook elektrisch? Prijs (nieuw) in euro
Trippelstoel Zitten 1 of 2 benen/voeten Binnen Ja 1.600-2.500 (vergoeding mogelijk)
Looprek Staan 2 benen/voeten Beide Nee 35-140
Loopfiets Zitten 2 benen/voeten Buiten Ja 500-2.200 (vergoeding mogelijk)
Step Staan 1 been/voet Beide Ja 80-500
Skates of rolschaatsen Staan Lichaam Beide In ontwikkeling  
Skateboard en waveboard Staan 1 been/voet Beide Ja  

 

 

Trippelstoel

Om je in huis snel en makkelijk te kunnen bewegen, kan een trippelstoel heel handig zijn. Tijdens het koken kan je er bijvoorbeeld gebruik van maken. Ook kan je de trippelstoel gebruiken om van de ene kamer naar de andere te gaan. Een trippelstoel lijkt op een bureaustoel, maar kan hoger worden versteld en is stabieler doordat er meer poten aan zitten. Daarnaast heeft de trippelstoel veelal meer functionaliteiten:

  • Ruim in hoogte verstelbaar (handmatig of elektrisch).
  • Rijdt makkelijk over drempels.
  • Te gebruiken op zowel gladde vloeren als tapijt.
  • Je kan een trippelstoel op de rem zetten.

Je beweegt je voort door je licht met je voet(en) af te zetten. Het is dus wel nodig dat je in ieder geval één voet kan gebruiken, wil je een trippelstoel aanschaffen. Vaak wordt een trippelstoel op maat gemaakt. Als je te weinig kracht hebt om te trippelen kan je de stoel laten motoriseren en bedien je deze met een joystick. Heb je niet alle genoemde functionaliteiten nodig? Dan is een soepel rijdende bureaustoel voor jou misschien al een goede oplossing.

Bekijk trippelstoelen

Looprek

Het looprek is echt een old school loophulpmiddel. Het is bedoeld om veilig te (leren) lopen en wordt veel gebruikt bij de revalidatie. Omdat je helemaal ‘in’ het rek loopt is het heel veilig en loop je zo gewoon en recht als mogelijk. Een looprek heeft vier poten of twee wielen en twee poten. Dus eigenlijk een rollator zonder wieltjes. Sinds de komst van de rollator wordt het looprek dan ook veel minder gebruikt. Het nadeel van een looprek is namelijk dat je die steeds op moet tillen om vooruit te komen. Nu is het looprek licht, dus hoef je niet veel kracht te hebben. Maar erg snel ga je niet met een looprek. Toch kan-ie handig zijn om bijvoorbeeld in huis te hebben staan, om veilig rechtop kleine afstanden af te leggen zonder uit te glijden, dus ook ideaal voor in de badkamer. De meeste looprekken zijn op je lichaamslengte af te stellen. Sommige zijn makkelijk in te klappen, om mee te nemen.

Bekijk looprekken

Loopfiets

Bij loopfietsen denk je waarschijnlijk direct aan peuters. Niet gek, maar inmiddels zijn er allerlei loopfietsen op de markt speciaal voor volwassenen. Heel fijn om je benen te ontlasten en naar de winkel of de natuur in te gaan of om iemand mee te bezoeken. Als lopen lastig gaat door je blessure of handicap, kom je met een loopfiets toch waar je wil komen! Er zijn verschillende soorten loopfietsen:

  • Gemaakt van je eigen fiets: vraag je fietsenmaker om je trappers te verwijderen en zet je zadel eventueel lager.
  • Tweewiel loopfietsen met kleine wielen, met en zonder rem.
  • Tweewiel loopfietsen met grote wielen, voor een langere afstand (zoals de SitGo)
  • Driewiel loopfietsen met en zonder rem, voor meer stabiliteit (zoals de Alinker).
  • Elektrische loopfiets (zoals de SitGo)

Verder kan je iedere loopfiets laten voorzien van bijvoorbeeld een sta-steun, stokhouder, tas of mand.

Step

De tijd dat een step alleen door kinderen werd gebruikt is echt voorbij. Steeds meer volwassenen gebruiken een step om makkelijk vooruit te komen. Als je je met in ieder geval één been goed kan afzetten en op het andere been kan staan, kan een step handig voor je zijn als loophulpmiddel. Er zijn allerlei varianten, verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en typen. Zo heb je steps met 2 kleine wielen en steps met een groot voorwiel, wat zorgt voor meer stabiliteit. Sommige steps kan je inklappen en zo makkelijk meenemen in de auto, bus of trein. En goed voor je veiligheid: er zijn steps met handremmen erop. Wil je wat hulp om met de step vooruit te komen, of ga je graag sneller? Dan kan je een elektrische step aanschaffen.

Skates en rolschaatsen

Kan je niet heel lang lopen maar wel goed op je benen staan? Dan kunnen ouderwetse rolschaatsen of skeelers prettig voor je zijn. Je gebruikt je benen dan heel anders dan bij lopen. Bovendien: je kan makkelijk vooruit komen wanneer je je via elementen in je omgeving afzet. En ze zijn nog leuk ook om te gebruiken! Nog gekker, op dit moment worden er elektrische rolschaatsen ontwikkeld.

Skateboard en waveboard

Een skateboard gebruiken als je een blessure of handicap hebt, kan dat wel? Het ligt niet voor de hand, maar kan zeker. Met een skateboard kom je snel vooruit zonder dat je je voeten veel gebruikt. Je moet wel, net als bij de step, in ieder geval één been goed kunnen gebruiken om je af te zetten en op het andere been stevig kunnen staan.

Een waveboard lijkt op een skateboard, maar daarbij zet je je niet af met één been. Je beweegt je voort door als het ware te slalommen met je benen. Handig als je niet lang kan lopen, maar wel stabiel staat. Er zijn ook elektrische skateboards op de markt, daar hoef je alleen maar op te staan.

Met het openbaar vervoer

Ga je op pad met je loophulpmiddel in de bus, tram, metro, trein of taxi? Vaak kan je je hulpmiddel meenemen en soms ook hulp inschakelen bij het reizen.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen of ken jij meer hulpmiddelen voor bij het lopen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Loopfiets volwassenen

Zoek jij een oplossing om je mobiliteit te vergroten? Binnen- of ook buitenshuis? Er zijn verschillende keuzes te maken wat betreft het ondersteunen van het lopen. Er wordt vaak al snel aan wandelstokken, krukken of een rollator gedacht, maar een loopfiets kan een heel goed alternatief zijn. Zelfs met betere mogelijkheden om je conditie op peil te houden, of langere afstanden af te leggen. De loopfiets komt steeds vaker in...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor loophulpmiddel