Opstaan na een val

ZonMW

Deze pagina, inclusief instructiekaarten en filmpjes werd mogelijk gemaakt door ZonMw in het kader van Creatieve oplossingen aanpak Coronavirus (COVID-19)

Het voorkomen van een valpartij is natuurlijk het beste wat je kunt doen, maar soms val je toch. En doordat senioren of mensen met een beperking in Corona tijd minder vaak zorg en therapie, krijgen is het risico op vallen nog groter. Komt nog bij, dat je er minder vaak op uit kan gaan en thuis zelf oefeningen doen er helaas toch vaak bij inschiet. En als je gevallen bent roep je minder makkelijk even je buurman om je te helpen. Of de thuiszorg, of de ambulancedienst. Want je wilt geen extra risico lopen op besmetting. Dus sta je er alleen voor of probeer je het met je partner of mantelzorger op te lossen.

Daarom verzamelden we binnen onze community en netwerk van professionals tips en tricks over hoe je beter kunt opstaan na een val. Maak hier kennis met een scala van tips, technieken en handige hulpmiddelen om het opstaan veiliger te maken. Niet alleen voor de gevallene, ook voor degene die daarna helpt bij het opstaan. Deze informatie vind je in de vorm van filmpjes en instructiekaarten in deze “Ik wil beter” opstaan na een val. Kijk dit eens goed door, een ongeluk zit in een klein hoekje.  Als je van tevoren weet hoe je makkelijker zelf kunt opstaan na een val geeft dat rust en kun je dit zelfs al gaan oefenen. We danken ZonMw voor de financiële bijdrage om deze “Ik wil beter opstaan na een val” te ontwikkelen en vorm te geven.

Een van onze scouters schreef naar aanleiding van onze oproep: “Laat iemand even op de grond zitten en vraag hoe het gaat. Ik wil altijd even bijkomen van de schrik. En dan zelf bedenken hoe ik wil opstaan, bijvoorbeeld door naar een stoel te kruipen op mijn knieën. “

Free Learning “Na een val”

Voor professionals is er een handige gratis E-learning module gemaakt over hoe je iemand na een val op ergonomische wijze van de grond krijgt. Niet alleen handig voor professionals maar ook voor mantelzorgers. In een half uur leer je waar je op moet letten bij het begeleiden van iemand die gevallen is. Klik op Free Learning ,lees meer over de inhoud en start de module.

 

Hoe voorkom ik een val?

Tot slot ook wat tips en handige websites over hoe je een val kunt voorkomen. Daar heb je vast al over nagedacht. En toch blijft het goed om af en toe nog eens na te lopen wat je eraan kunt doen om niet te vallen.

Veel goede informatie over valpreventie kun je lezen op de site van Veiligheid.nl  Veiligheid.nl maakte een handige brochure over valpreventie, download de brochure Ook maakten ze een goede checklist die je kan helpen jouw situatie snel te screenen. Download hier de checklist.

En blijf bewegen!

Oefeningen in een stoel

Op de webpagina Oefeningen in de stoel van Samen Beter Thuis staan voorbeelden van oefeningen die je gewoon thuis kunt doen: handige filmpjes met oefeningen voor in de stoel, om je knieën te strekken of te buigen en nog veel meer.

Oefeningen in een rolstoel

Op dezelfde website staan ook tips voor oefeningen in een rolstoel, met onder andere aandacht voor ademtechnieken, rolstoelyoga, tai chi en workouts.

Ik wil beter opstaan na een val werd ontwikkeld door Scouters in samenwerking met LOCOmotion en het Van Kleef Instituut.