Traplopen

Hoe moeilijk zijn die eerste stappen de trap op en af. Hoe goed werd je in de gaten gehouden of je niet van de trap ging vallen? Heb je een beperking, dan kan traplopen opeens weer net zo gevaarlijk gaan worden. Gelukkig zijn er diverse oplossingen op de markt om het traplopen veiliger te maken. Of jou langs de trap met een stoeltjeslift omhoog en omlaag te brengen. Of als de ruimte het toelaat jou met een eenvoudige huislift verticaal van de ene naar de andere verdieping te laten gaan.

Traplopen ho  x

Traphulp

Wil jij veilig blijven traplopen maar levert dat af en toe een gevaarlijk moment op? En je wil ook optimaal in beweging blijven? Dat kan met een aktieve traphulp. Een traphulp is een beugel die gemaakt is aan een speciale trapleuning. Als je naar boven of beneden loopt, duw je de beugel vooruit. Als je de beugel omlaag trekt, vergrendelt de beugel zodat je niet naar voor of achter kan vallen.

Hoe werkt het? Om de traphulp te gebruiken schuif je de beugel naar voren en neem je de volgende stap door je beide handen op het handvat te plaatsen en dit te herhalen tot je boven of beneden bent. Dit hoeft niet aan een stuk door, je kan halverwege de trap ook even rusten door op de beugel te steunen. Als je de traphulp niet gebruikt kan je de beugel inklappen. Zo blijft de trap goed beschikbaar voor andere traplopers.

Er bestaan ook meer passieve traphulpen in de vorm van een stoeltje dat door iemand anders jou omhoog of omlaag kan laten gaan over de trap. Dit is een redelijk zware handeling, dus voor dagelijks gebruik niet het meest ideaal. Het lukt ook zeker niet op alle trappen. Maar kan soms een oplossing bieden voor een incidentele wens om ergens boven te komen of naar beneden te gaan.

Traplift met stoeltje

De meest bekende traplift bestaat uit een rail, waarlangs een stoeltje langzaam omhoog of omlaag glijdt. Dat kan op een rechte trap. Maar past ook op de meeste trappen met een of meer bochten. Kijk wel of de trap ook veilig blijft voor mensen die lopend de trap willen nemen. Ga niet over een nacht ijs, verdiep je in de opties. En het oog wil ook wat. En denk ook na over de eventuele noodzaak om een trap af te sluiten voor kleine kinderen.

Transfer van rolstoel of tippelstoel komt ook veel voor. Speelt dat bij jou ook, denk dan goed na of je de stoel o[p een goede plek kunt parkeren, zowel onder- als bovenaan de traplift. En denk goed na, betekent wel dat je boven en beneden een stoel moet hebben die geschikt is voor alle activiteiten die je op die verdieping wilt kunnen doen.

Treden aanpassen

Tussentreden maken je het traplopen makkelijker. Deze op maat gemaakte houten blokken, worden op je trap geplaatst. Het aantal treden van je trap wordt daarmee verdubbeld en de hoogteverschillen tussen de treden gehalveerd. Zo loop je met minder inspanning toch goed je trap op en af. Zo blijf je je conditie trainen en kun je misschien met een eenvoudige aanpassing je trap veiliger maken. De treden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook op een buitentrap te installeren.

Praktische tips voor veilig en stabiel traplopen

Veiliger traplopen kan vaak al met eenvoudige oplossingen en kleine aanpassingen aan je trap:

  • Het traplopen duurt wat langer, maar is hiermee wel veiliger: zet steeds je beide voeten op een trede, in plaats van een voet om en om per trede.
  • Bij ‘moeilijke’ trappen met ondiepe treden is het minder elegant maar veiliger om achteruit de trap af te gaan.
  • Meer grip krijg je met antislipmatjes op je treden. Overal te koop en makkelijk op je trap te bevestigen.
  • Is je trapleuning overal stevig bevestigd aan de muur? Veel ongelukken komen door slechte trapleuningen, belangrijk dus!
  • Glijden je handen soms van de leuning? Plaats antislipmateriaal op je leuningen voor meer grip.
  • Je valt sneller als je niet goed ziet waar je loopt, zorg dus dat je trap goed verlicht is.
  • En voor de hand liggend, maar wel hartstikke belangrijk: leg zo min mogelijk spullen op je trap en houd je trap droog om vallen en uitglijden te voorkomen.

Ondersteuning bij veilig traplopen

Als traplopen lastig gaat, wordt vaak al snel aan een traplift, verbouwing of verhuizing gedacht als oplossing. Er zijn verschillende soorten trapliften, je ziet een compleet overzicht in de keuzehulp over trapliften. Naast de gewone trapliften, worden er ook innovaties op de markt gebracht met hetzelfde doel, maar in een andere vorm. Denk aan walker die je rug ondersteunt bij het traplopen, of een traphulp waarin je kan zitten en omhoog en naar beneden ‘geduwd’ kan worden of zelfs in je rolstoel kan blijven zitten.

Er zijn ook steeds meer makkelijkere en betaalbaardere alternatieven voor deze grote ingrepen in je huis. Dat is ook nodig, want de gemeente vergoedt veel minder vaak een traplift dan enkele jaren geleden.

Voor meer ondersteuning bij het traplopen kan je een extra trapleuning installeren zodat je aan beide kanten kan leunen. Misschien ben je zelf handig of iemand uit jouw omgeving en kan je zo de extra trapleuning installeren. Wel belangrijk natuurlijk dat dit goed gebeurt: in lijn met de hoogte en bochten van je trap en een stevige bevestiging aan de muur.

Tussentreden maken je het traplopen ook makkelijker. Deze op maat gemaakte houten blokken worden op je trap geplaatst. Het aantal treden van je trap wordt daarmee verdubbeld en de hoogteverschillen tussen de treden gehalveerd.

Als lopen helemaal niet gaat op de trap, is er natuurlijk ook de traplift. Het kan zijn dat de gemeente deze vergoedt. Als je zelf een traplift wil kopen, moet je rekenen op minimaal 3.000 euro bij een rechte trap. Heb je een traplift met bocht? Dan kost de traplift meer geld. Heb je een blessure of ben je geopereerd en kan je daardoor tijdelijk niet met de trap? Dan kan je overwegen een traplift te huren. De investering is wel flink: de installatie kost ten minste 1.500 euro en per maand betaal je minimaal 150 euro huur.

Veilig de trap op met krukken

Hoe loop je veilig de trap op en af met krukken? Het maakt verschil of je met een wandelstok of kruk loopt of met twee krukken, en of je beide benen kan gebruiken of dat je maar op één been kan steunen. In alle gevallen gaat het erom dat je bij het trap oplopen eerst je gezonde been een trede hoger zet, dan je slechte been bijzet. Kom je de trap af, dan zet je eerst je slechte been een trede lager, dan zet je je gezonde been bij. Hoe je met een wandelstok of kruk de trap oploopt, zie je in de onderstaande video.

Hoe je op krukken de trap op en af gaat als je beide benen licht kan gebruiken zie je in deze video van het Radboudumc.

Kan je één van je benen helemaal niet gebruiken? Bekijk dan deze video van de Rijnstate Ziekenhuizen.

Spullen meenemen de trap op en af

Vuile was, een boek, opgevouwen kleding. Het kan van alles zijn wat jij misschien op je trap hebt liggen om mee naar boven te nemen. Af weer naar benedenwat een grotere uitdaging is. Wel goed om erop te letten dat die spullen het traplopen niet onveiliger voor je maken. Hoe neem je ze goed mee naar boven en naar beneden? Enkele tips:

  • Beperk het aantal spullen zodat alles in één hand past. Zo houd je je andere hand vrij om de leuning vast te houden.
  • Gooi zachte spullen naar beneden en loop er zelf achteraan.

Draag de spullen in een tas die je om je schouder doet. Dan kan je je voeten goed blijven zien en houd je je handen vrij om de leuning vast te houden. Ook is er een wasmand met een schouderband.

Verticale lift

... maar dan heb je ook wat! 

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Traplift

Als traplopen niet goed gaat, kan je overwegen een traplift aan te schaffen. Het kan zijn dat jouw gemeente deze vergoedt, maar dat gebeurt helaas steeds minder. Of je nu een traplift wil huren, kopen of er één via het WMO-loket van je gemeente krijgt: het is belangrijk de traplift te kiezen die het beste bij jou en je trap past. Een professional kan de keuze begeleiden, maar je kan...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor traplopen